Hur avancerade coilovers man skall handla är givetvis mycket en budget- samt ändamåls-fråga.


Till en motorsvagare bruks-bil eller en budget trackday/race/drift-bil fungerar givetvis en envägs-coilover väldigt bra och är ett stort snäpp upp i prestanda.


Dock finns det många fördelar med att kunna ställa kompression eller till och med kunna ställa högfarts- och lågfarts-kompression separat.


På den absoluta majoriteten av envägs-coilovers så är det rebound justeras och detta kan användas för att finjustera balansen och uppträdandet på bilen. Dämparen FÅR en högre kompression då dämparen komprimeras mer och slutar att vara linjär vid upprepade bump och roll.


Våra tvåvägs-system så justerar man rebound och kompression på separata inställnings-punkter. Fördelen med att ha full kontroll över kompressionen är att man på ett HELT annat sätt har auktoritet över balans mellan fram och bakaxel. En ytterligare fördel är att man kan anpassa komfort/grepp utifrån rådande behov och/eller olika underlag eller mellan gat- och r-däck. Finns mycket grepp tillgängligt kan man ställa upp kompressionen för snabbare lastväxlingar och chassierörelser (bilen kommer upplevas som mer agil och svara snabbare på input från föraren)  Är det blött på banan eller det sitter vinterdäck på bruksbilen så kan man öka däckens förmåga att greppa  genom att ställa ner dämpningen. HAr man en kombinerad bruks/trackday-bil så kan man enkelt ställa in bilen mellan bekväm-mode och track-day mode. Tänk på att detta också gör att du kan justera bilen för lite last och mycket last eller att duNär man kliver upp till tre-vägs-coilovers så har man fullständig kontroll över dämparen och balansen vid tur-in och inuti kurvan. Kort och enkelt sagt så tar högfartsdäpmingen hand om all vägen utsätter bilen för och lågfartsdämpningen tar hand om allt DU gör med bilen - bromsar, styr in eller accelererar. Vi gillar personligen bilar som är uppsatta med "låga" egenfrekvenser, har mycket lågfartsdämpning för att bilen skall agera agilt, kombinerat med ganska lite högfartsdämpning för att öka komforten och maximera däckets möjligheter att greppa underlaget.


En anna STOR fördel med två- eller tre-vägs coilovers är också den externa reservoaren som ökar oljevolymen i dämparen samt ökar kylningen för  konsistent dämpning oavsett körfall.