So you got a car.... and now you want to make it better.


Coilovers är ett samlingsnamn för (ofta) ställbara fjäderben/dämpare med fjädern över, från eng Coil-over.. I vår värld innebär det justerbar dämpare och justerbar, anpassad och höjdjusterbar fjäder. Enkelt va?Anledningen till att man vill (bör?) monterar coilovers kan vara många och är ett populärt modd för många bilentusiaster. Exempel på anledningar kan vara:

  • Original-dämparna har börjat läcka eller bli slitna och nya OE-dämpare är dyra - detta är något vi kommer se mer av iom introduktionen av "aktiva chassien" i allt fler. bilar 
  • Man vill sänka bilen för bättre utseende
  • Man vill stanca bilen - dvs göra den otroligt låg, ofta i kombination med extrema hjulvinklar. Här rekommenderar vi våra kunder att kika på luft-system då man ersätter fjädern med en luft-bälg kopplad till en kompressor och styrsystem så man kan höja/sänka bilen på ett par sekunder.
  • Man vill plocka ut mer prestanda ur sin bil genom att uppgradera väghållningen - Detta är i vårt tycke väldigt spännande då ALLA bilar har stora mängder untapped potential i chassiet.
  • Man vill köra trackdays eller TA/konbana med bilen - Här har vi också stor erfarenhet och många framgångsrika team kör med chassien från oss.
  • Man har en renodlad trackday/racerbil och bill plocka hundradelar från sina varvtider - Ett av våra favoritområden som involverar beräkningar av fjädertal och dämparinställningar.


Så anledningarna till att köpa coilovers till din bil är många, och undantagslöst så finns i alla bilar en stor möjlighet till förbättring, utifrån DIN körstil, DITT användningsområde och plånbok. Det är givetvis väldigt enkelt att köpa och montera fel coilover på din bil som kommer ge bilen helt andra egenskaper än vad du vill ha/förväntar dig. Kunskap är A och O.


En väldigt vanlig missuppfattning är att "Coilover kommer göra min bil stötig och obekväm" - inget kunder vara längre från sanningen (om det nu inte är exakt det du är ute efter). Ett korrekt uppsatt chassie skall vara följsamt, välbalanserat och kommunikativt, stötigt är inte snabbt!


Eftersom du nu sitter och läser denna FAQ på vår hemsida så kan vi gratulera dig till att du hittat rätt, vi har ett otroligt trackrecord att leverera rätt chassie till just din bil och dina behov/förväntningar.
Så varför Coilovers?  

Rätt coilover för dig och din bil kommer göra bilen bekvämare, fastare, bilen kommer rolla mindre och styra in bättre, bilen kommer bli snabbare/säkrare i en undanmanöver, din bil kommer bli snyggare/lägre och som grädde på moset kommer du kunna justera höjd, rake (bilens lutning fram-bak), du kommer kunna göra cornerweight (Justera trycket/balansen däcken kommer förmedla till vägen vilket optimerar väghållning, däckslitage och gör bilen trevligare på vägen i största allmänhet) samt justera dämparens inställning för att påverka blansen i bilen och hur den rör sig över ojämheter, beter sig vid tur-in etc..


Coilovers är i våra ögon en av dom första uppgraderingarna du skall göra på din bil av många anledningar.


SAAB 9-3 Turbo X med D2 Street Coilover